Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA) zveřejnila (28. února 2020) předběžnou analýzu dopadu epidemie nového typu koronaviru (CoVID-19) na leteckou dopravu. Předpokladem analýzy je, že epidemie bude kulminovat koncem března. Bude-li kulminovat později, budou dopady pochopitelně větší.

Epidemie by letos mohla způsobit první pokles globální poptávky po osobní letecké přepravě od roku 2003, kdy se svět potýkal s epidemií nemoci SARS. Letecké společnosti by podle analýzy letos mohly přijít, proti původně plánovaným tržbám o 29,3 miliardy USD, v přepočtu zhruba 680 miliard Kč.

Nejvíce bude „poškozen“ celý asijsko-tichomořský region, a to především „díky“ Číně, protože tam bude pokles počtu přepravených cestujících o dost strmější, než tomu bylo v případě epidemie SARS. Očekávaná ztráta výnosů by proti původně plánovaným dosáhla až 27,8 miliard dolarů - z nichž většinu (cca12,8 miliard dolarů) by nesli dopravci na domácím čínském trhu.

Suma sumárum se odhaduje, že virus sníží globální dopravu proti letos plánovaným plus 4,1% o mínus 4,7%. Růst tedy nebude a propad by mohl být „jen“ o cca 0,6% nižší, než byla loňská poptávka.

Studie také zmiňuje některé související pozitivní dopady. Pokles světových cen ropy se projeví úsporou nákladů na palivo v letecké dopravě v roce 2020 ve výši 13 miliard USD.

Redakčně zkráceno