Odborové organizace působící na Letišti Praha a.s. dnes, tj. 18. září odeslaly zaměstnavateli společný návrh požadavků pro nadcházející Kolektivní vyjednávání na rok 2020.

Nyní čekáme na reakci a protinávrh zaměstnavatele. Ten pak tomuto tématu svolá společné jednání.

Jsme přesvědčeni, že jsou požadavky odborových organizací oprávněné a zároveň v intencích doporučení Českomoravské konfederace odborových svazů, která tyto deklarovala dne 17. 9. 2020 ve všeodborové akci KONEC LEVNÉ PRÁCE.

Jsme rádi, že se podařilo nalézt shodu s ostatními odborovými organizacemi LP,a.s., byť představa naší odborové organizace byla jako obvykle výrazně radikálnější. Ale i tak jsou naše společně dohodnuté požadavky na slušné úrovni. Věříme, že se nám je podaří prosadit.

Jen nás mrzí, že stále není výraznější podpora ze strany zaměstnanců. Podporou mám na mysli členství v odborech. Platilo a platí i nadále, že v jednotě je síla. Zní to jako fráze, ale je to fakt. Jinak se vyjednává, když za sebou cítíte sílu 60 nebo 70 procent odborově organizovaných zaměstnanců. Statisticky je dokázáno, že s takovou podporou v zádech, lze vyjednat o několik procent vyšší mzdy a benefity. A každé procento navíc se počítá. Mělo by být proto naším společným zájmem přesvědčit neorganizované zaměstnance, že být v odborech je výhodné i pro ně.. My, zde na LP jsme totiž jen na 40 procentech.

Členové naší odborové organizace mohou společný návrh shlédnout v členské sekci našeho webu.

Průběh kolektivního vyjednávání se zásadně nezveřejňuje. Prosím proto vás členy, abyste vysvětlovali zaměstnancům, že tzv. „zaručené zprávy“ z průběhu jednání jsou fake news, tedy falešné a obvykle poplašné.

Jakmile budeme mít relevantní odpovědi a výsledky, budeme je v členské sekci včas prezentovat.

Za výbor 1. ZOO

Marek Sedlák